Διπλή μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού. Είναι αναγκαία;

Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια για το αν η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή βοηθάει πραγματικά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Πολλές γυναίκες, ειδικά στις ΗΠΑ , υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή όταν διαγνώσκονται με καρκίνο στο ένα μαστό.

Η συχνότητα έχει αυξηθεί κατά 5 φορές τα τελευταία 10 χρόνια αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση.

Ο Dr.Sisco σε μια ομιλία του είπε ότι περίπου 30.000 γυναίκες υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή στις ΗΠΑ για καρκίνο στον ένα μαστό.Ο ίδιος ερευνητής εξέτασε τα αρχεία 18.229 γυναικών σε μια μελέτη την μεγαλύτερη στο είδος της και απέδειξε :

  • Στην αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή αυξάνει ο κίνδυνος επιπλοκών όπως απόρριψη του ενθέματος, μεγαλύτερη απώλεια αίματος και πιθανώς επανεπέμβαση για αντιμετώπιση των επιπλοκών.
  • Οι λόγοι που επιλέγουν οι γυναίκες αυτή την τακτική είναι γιατί θέλουν να σταματήσουν να κάνουν μαστογραφίες, γιατί θέλουν να επιτύχουν με την επέμβαση συμμετρία και αρμονία όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα και γιατί πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου.
  • Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή δεν εξασφαλίζουν μεγαλύτερη επιβίωση από εκείνες που υποβάλλονται σε ετερόπλευρη μαστεκτομή και αποκατάσταση.

 

 

Πηγή : http://www.medscape.com/viewarticle/831136

Downsides of Double Mastectomy for Single Breast Cancer

Zosia Chustecka

Σχολιάστε