Ογκίδια του μαστού : 7 μύθοι και αλήθειες

Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες όταν πιάσουν κάποιο ογκίδιο στο στήθος τους, τρομοκρατούνται. Περίπου 40% των γυναικών θα πιάσουν κάποια στιγμή κάτι στο στήθος τους. Πρέπει όμως να ανησυχούν;

Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν τι είναι αλήθεια και τι μύθος:

1. Οποιοδήποτε ογκίδιο στον μαστό είναι καρκίνος.

Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί το τι συμβαίνει στον μαστό της γυναίκας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, κληρονομικότητα κλπ. Τι μπορεί όμως να είναι εκτός από καρκίνο; Μπορεί να είναι κύστη, ιναδένωμα, διάταση πόρου, πυκνός ιστός ή ακόμα και αιμάτωμα. Οποια και αν είναι η αιτία πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και εάν χρειασθεί βιοψία.

2. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πάντα με την μορφή ψηλαφητού όγκου.

Υπάρχουν μη ψηλαφητές βλάβες που ανακαλύπτονται σε τυχαίο μαστογραφικό έλεγχο.

3. Οι καρκινικοί όγκοι έχουν διαφορετική υφή από τους μη καρκινικούς.

Αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Ετσι είναι δυνατόν να έχουμε καρκινικούς όγκους που εντοπίζονται βαθειά στον μαστό και κατά την ψηλάφηση να μας δίνουν την εικόνα καλοήθους μορφώματος, όπως και αντίθετα καλοήθεις όγκοι να είναι επιφανειακοί και να μας δίνουν την εικόνα κακοήθειας στην ψηλάφηση. Μερικές φορές μπορεί να έχουμε έναν καρκινικό όγκο που στην ψηλάφηση να είναι ομαλός, σχετικά ευκίνητος, ενώ ένα πολυλοβωτό ιναδένωμα να είναι ανώμαλο στην ψηλάφηση και σκληρό και να εκλαμβάνεται σαν καρκίνος. Αρα σε τι πρέπει να δίνουμε σημασία; Πέρα από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης πρέπει να εστιάζουμε και στο πότε ψηλάφησε η γυναίκα το ογκίδιο. Οτιδήποτε καινούργιο εμφανίζεται στον μαστό πρέπει να αντιμετωπίζεται με υποψία και να εκλαμβάνεται σαν καρκίνος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

4. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τα μικρά ογκίδια.

Πολλές φορές ο καρκίνος γίνεται αντιληπτός όταν είναι ακόμα πολύ μικρός σε μέγεθος, ειδικά σε αδύνατες γυναίκες με μικρό στήθος . Συνήθως όταν για πρώτη φορά ψηλαφά η γυναίκα τον καρκίνο έχει διάμετρο περίπου 1 εκατοστό.

5. Είναι προτιμότερο να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός ογκιδίου παρά να πάμε αμέσως στον ειδικό.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετές γυναίκες πιστεύοντας ότι δεν έχουν τίποτα, και αφήνοντας τον χρόνο να περνάει και να ζητούν την βοήθεια του ειδικού ιατρού όταν το ογκίδιο έχει μεγαλώσει και πλέον πανικοβάλλονται. Επομένως με το που για πρώτη φορά εμφανισθεί κάτι στο στήθος μας πρέπει αμέσως να ζητάτε την συμβουλή του ιατρού σας.

6. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και σε γυναίκες χωρίς κληρομικό ιστορικό.

Αυτό είναι γεγονός δεδομένου ότι από τις 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού μόνο οι 20 έχουν επιβαρυμμένο κληρονομικό ιστορικό.

7. Σε γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια είναι πιο συχνή η εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Αυτό δεν ισχύει. Απλώς σε γυναίκες που έχουν πολύ πυκνούς μαστούς είναι πιο δύσκολη η ανίχνευση του καρκίνου. Η ινοκυστική μαστοπάθεια δεν είναι προδιαθεσικός παράγοντας του καρκίνου του μαστού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s